Författarskap
Tolkien är en av de största inom fantasy-genren. Med sina böcker och då främst trilogin Lord of the Rings ("Sagan om Ringen", eller som nyöversättningen heter, "Ringarnas herre"), skapade han en värld som idag är en av grundstenarna i mycket av fantasygenren. I böckerna finns en hel värld att utforska. Detaljrikedomen är enorm och den stora blandningen av folkslag, språk och kulturer ger världen ett helt eget liv.
Tolkiens mål med skapandet och publiceringen av böckerna om härskarringen och dess värld var enligt Tolkien själv att han ville ge Storbritannien en egen mytologi. I dag finns runt om i världen en mängd Tolkiensällskap och Europas första Tolkiensällskap, The Tolkien Society of Sweden startades i Göteborg år 1968. Hans böcker har även inspirerat till såväl olika rollspel som andra böcker i hans anda. Tolkien själv tyckte dock aldrig om denna berömmelse som började spridas redan under hans egen livstid utan kallade den en "beklaglig kult av honom själv".
När New York Times litteraturbilaga (NYT literary supplement) år 2000 anordnade en omröstning bland läsarna om de senaste 1000 årens bästa böcker vanns omröstningen av trilogin om härskarringen. Något som inte föll alla litteraturkritiker på läppen. Men att Tolkiens verk är populära bland läsarna råder det dock ingen som helst tvekan om.
Böckernas historia:
Silmarillion
När Tolkien hade blivit hemskickad från fronten p.g.a. feber och låg sjuk i England under första världskriget började han skriva på den mytologi som skulle vara bakgrund till hans fiktiva språk. Silmarillion ("De förlorade sagornas bok", som de kallades då) innehöll världen "Middle-Earth" taget från den nordiska mytologins Midgård. Tolkien arbetade mycket med språket quenyan för att det skulle fungera. I Silmarillion använde han den som högalvernas språk. Han skapade till och med sindariska, ett primitivare språk som ett urspråk varur quenyan växt fram.
Bilbo
En dag, när Tolkien rättade examensskrivningar hade en elev lämnat in en blank sida, på den skrev Tolkien "I en håla under jorden bodde en hobbit". Själv kunde han konstatera att:
"Till slut tyckte jag det var bäst att ta reda på vad en hobbit var för något."1
Boken om hobbitarna och Bilbo Bagger påbörjades i början av 30-talet. Tolkien skrev boken mest för att roa sina egna barn.
Boken hade förmodligen aldrig publicerats om det inte vore för att en av Tolkiens f d elever, numera vän till familjen, lånade manuskriptet och gav det till ett bokförlag. Förlaget önskade illustrationer till verket och Tolkien gjorde några bilder som godtogs. Bilbo fick genast mycket goda recensioner, vilket kanske inte var helt konstigt med tanke på att det var C.S Lewis som recenserade boken i The Times. Bilbo sålde snart slut i bokhandlarnas hyllor. Stanley Unwin som var förläggare blev väldigt nöjd med boken och ville absolut ha en efterföljare till succén.
1 Humphrey Carpenter: J.R.R. Tolkien - En biografi s. 192
Härskarringen
När Tolkien började få ont om pengar bestämde han sig för att skriva vidare på sin berättelse om Bilbo. Men inte om Bilbo, utan om hans son, Bingo, som gav sig av på en resa med sina kusiner Odo och Frodo. Som många historier började sagan få eget liv, med en svart ryttare som dök upp på vägen och började förfölja vännerna. Snart var även det som senare skulle bli Vidstige där. Men i början var det som en hob vid namn Trotter. Tolkien visste lika lite som sina karaktärer om vem Vidstige/Aragorn var när han dök upp i berättelsen. Tolkien bestämde sig för att använda Bilbos ring som huvudtema i boken. Tolkien började skriva kring december 1937. På hösten 1938 började han på vad som skulle bli andra delen i första boken Sagan om Ringen. Han började kalla sitt verk "The Lord of the Rings" och den började bli emotionellt lika viktig för honom som Silmarillion. Han började läsa sina kapitel för Inklingarna. 1943 trodde han sig snart vara färdig med boken. Men han hade bara kommit till den tredje boken (den första delen i Sagan om de två tornen). Sommaren 1943 körde han fast. Det som hindrade honom var hans perfektionism, varje liten detalj skulle passa in i helheten. Detta gällde allt från geografi och kronologi till månfaserna. Eftersom han också började bli till åren, 51 år, så började han bli rädd för att han aldrig skulle hinna färdigställa mytologin. C.S Lewis uppmuntrade honom dock och 1947 hade han skrivit färdigt Härskarringen. Men han kunde inte lämna manuskriptet ifrån sig utan att revidera det om och om igen.
Utgivningen
Hela Härskarringen tog tolv år att fullända. Men vem som skulle ge ut boken var dock inte självklart. Allen & Unwin som hade givit ut Bilbo, 1937 vägrade att ge ut Silmarillion som var Tolkiens ögonsten. Collins förlag visade sig intresserad att ge ut både Härskarringen och Silmarillion. Men de ville att Tolkien skulle korta ner Härskarringen. De blev också avskräckta när de insåg att Tolkien planerade att göra Silmarillion lika lång som Härskarringen, förlaget hade bara sett ett kort manus av boken. Tolkien blev bestört. Allen & Unwin fick nys om problemen och hörde av sig till Tolkien som i sin tur förklarade för Collins förlag att om de inte omedelbart publicerade Härskarringen skulle uppdraget gå till Allen & Unwin. Men Collins ogillade ultimatum och på grund av de höga papperspriser som rådde efter kriget tyckte det att det skulle bli för dyrt. Allen & Unwin föreslog att Tolkien skulle få 50% av vinsten när tryckningen var betald istället för den vanliga royaltyn. Förlaget trodde inte att boken skulle sälja så bra, eftersom de inte trodde att den skulle bli någon storsäljare. Tolkien var inte nöjd med uppdelningen på tre böcker men fick ge sig. 1954 kom den första volymen i Härskarringen ut i butikerna. Andra delen kom ut samma år. Första delen sålde bra och förlaget började trycka upp nya upplagor. Men tredje delen blev försenad, Tolkien var nämligen inte färdig med sina appendix. Nästan ett år senare kom sista delen ut i handeln. Och boken hade fått två läger: de som ogillade boken, och de som älskade den.
Trilogin sålde allt mer och Tolkien fick sin ersättning som man bestämt. Första utbetalningen var mer än en årslön på Oxford. Den andra utbetalningen, året efter gav ännu mer. Tolkien fick brev från fans som han besvarade personligen. Man översatte även boken till andra språk under Tolkiens vakande ögon. Den svenska översättningen läste han själv, eftersom han kunde svenska hjälpligt. Men översättningen gjorde honom upprörd, särskilt förordet som översättaren hade skrivit, där Härskarringen beskrevs som en allegori över världsläget mellan öst och väst. Och allegorier var något som Tolkien avskydde. I USA skapades nya problem när en piratupplaga, som enligt amerikansk lag inte var olaglig eftersom det var auktoriserade pocketupplagor, kom ut av Bilbo och Härskarringen. Men Tolkien löste detta på ett delikat sätt: När han skrev svar till sina fans i USA bad han dem att tala om för alla att de skulle bojkotta piratupplagorna. Det gav önskat resultat. Piratförsäljningen minskade.
Anmäl textfel